• Tarikh Kemaskini 17 September 2019

SIARAN MEDIA

 

KPWKM CADANG SUBFERTILITI

SEBAGAI PENYAKIT DILINDUNGI INSURAN

 

KUALA LUMPUR, 7 SEPT. Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) bercadang akan mengadakan perbincangan dengan pihak berkepentingan supaya subfertiliti ini disenaraikan sebagai salah satu penyakit yang dilindungi insuran.

“Sebagai permulaan, prosedur Permanian Dalam Rahim (IUI)  boleh ditanggung melalui skim perlindungan kesihatan, terutamanya kepada warga kerja sektor swasta,”  kata Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Dato’ Seri Dr. Wan Azizah Dr. Wan Ismail semasa merasmikan program Jalinan Kasih 2019 anjuran Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN), di sini.

Selain itu, pihak majikan juga boleh menimbangkan untuk  memberi insentif atau pembiayaan khas kepada anggota yang menghadapi masalah kewangan untuk mendapatkan rawatan subfertiliti, terutamanya kepada mereka yang belum pernah menimang cahaya mata.

Sementara itu, kajian Penduduk dan Keluarga Malaysia ke 5 (KPKM-5, 2014), oleh LPPKN mendapati 8.6 peratus wanita dalam usia reproduktif (15 hingga 49 tahun), tidak mempunyai anak.

“Justeru, terdapat ruang untuk kajian dan penyelidikan dalam bidang subfertiliti dan saya yakin dengan kemajuan teknologi (Technology Advancement) dan kerja-kerja penyelidikan yang berterusan (Continuous research), kita akan dapat menghasilkan kaedah rawatan yang lebih baik pada masa akan datang,” tambah beliau.

Program Jalinan Kasih 2019 bertemakan 40 Tahun Merealisasikan Impian ini adalah yang ke enam dianjurkan LPPKN bertujuan mengumpulkan ibu bapa yang pernah dan masih menjadi klien Klinik Subfertiliti LPPKN, sebagai tanda kesyukuran kerana mereka berjaya dirawat dan telah memperolehi zuriat.

Sebagai makluman, sejak 1979 hingga kini hampir 5,000 kehamilan telah direkodkan oleh Klinik Subfertiliti LPPKN.

Turut hadir di majlis ini ialah Dato’ Junaidah Kamarruddin, Ketua Setiausaha KPWKM, Dato’ Dr. Narimah Awin, Pengerusi LPPKN dan Abdul Shukur Abdullah, Ketua Pengarah LPPKN.

- tamat -

Disediakan oleh:

UNIT KOMUNIKASI KORPORAT

LEMBAGA PENDUDUK DAN PEMBANGUNAN KELUARGA NEGARA

(Rosmonaliza Abdul Ghani – 019 233 3415)