Bahasa :

faq2 | hubungi2 | maklumbalas2 | peta2

A- A A+
Saiz Font :
Header Laman Web LPPKN

faq2 | hubungi2 | maklumbalas2 | peta2

HM-BM-beritaProgram Memperkasa Wanita Dan Keluarga Menangani Tekanan.

YB Datuk Seri Rina Mohd Harun, Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat hari ini telah merasmikan Bengkel Kejurulatihan (T.O.T) : Program Memperkasa Wanita Dan Keluarga Menangani Tekanan. Bagi tahun 2021, KPWKM melalui LPPKN telah memperuntukkan RM1.2 Juta kepada Mamacare untuk melatih wanita dengan ilmu urutan menangani tekanan.

KPWKM melalui LPPKN memperkenalkan program ini untuk membantu golongan wanita B40 dengan kemahiran urutan bagi meredakan tekanan selain berupaya meningkatkan pendapatan pengamal MamaCare. Sejak program ini dianjurkan, data menunjukkan bahawa pengamal MamaCare boleh menjana pendapatan dari RM500 sehingga RM20 ribu sebulan dan jumlah pendapatan keseluruhan pengamal MamaCare di Malaysia pada tahun 2020 mencecah hampir RM10 juta. Bagi tahun 2020 sahaja, seramai 54,271 orang wanita telah mendapat manfaat daripada perkhidmatan yang disediakan oleh MamaCare.

Bagi memperkasakan lagi program ini, LPPKN telah membangunkan Standard Kemahiran Pekerjaan Kebangsaan (NOSS) bagi Diploma Kemahiran Malaysia tahap 4 (DKM-4) dan Diploma Lanjutan Kemahiran Malaysia tahap 5 (DLKM-5) bagi Penjagaan dan Pengurusan Ibu Selepas Bersalin MamaCare yang diluluskan oleh Majlis Latihan Kemahiran Vokasional Malaysia (MLKV) di bawah Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK), Kementerian Sumber Manusia.

Semoga inisiatif ini akan membantu lebih ramai wanita golongan B40 menambah pendapatan dan sekaligus menambah ilmu yang diiktiraf.