Bahasa :

faq2 | hubungi2 | maklumbalas2 | peta2

A- A A+
Saiz Font :
Header Laman Web LPPKN

faq2 | hubungi2 | maklumbalas2 | peta2KPWKM LANCAR DEKLARASI KELUARGA MALAYSIA

CYBERJAYA, 25 NOV.– Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) hari ini melancarkan Deklarasi Keluarga Malaysia (DKM) yang mengandungi enam (6) prinsip teras sebagai komitmen bersama semua pihak untuk membangunkan institusi keluarga yang sihat, sejahtera dan resilien sebagai asas kestabilan sosial.

 Enam prinsip tersebut adalah memartabatkan institusi keluarga yang terdiri daripada kepelbagaian generasi sebagai asas pembentukan negara yang sejahtera. 

 Kedua, memperkukuh peranan keluarga dalam pembentukan nilai murni sebagai asas perpaduan masyarakat. 

 Ketiga, memperkasa penglibatan masyarakat dalam pengukuhan sistem sokongan keluarga sejahtera. 

 Keempat, menekankan kepentingan melindungi hak dan keselamatan keluarga dalam segenap lapisan masyarakat dan kelima mendukung segala inisiatif dan menggembling segala sumber untuk meningkatkan pengukuhan institusi perkahwinan dan keluarga. 

 Terakhir adalah menyokong usaha memanfaatkan penggunaan teknologi secara bijaksana bagi meningkatkan kualiti kehidupan dan kesejahteraan keluarga.

 

Menurut YAB Dato' Seri Dr. Wan Azizah Dr. Wan Ismail, Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, "DKM bertujuan meningkatkan komitmen dan mengajak semua lapisan masyarakat supaya kembali memberi keutamaan terhadap institusi keluarga dalam segala usaha, perancangan dan tindakan. Elemen perpaduan menerusi nilai kekeluargaan dalam kejiranan akan mencetuskan ikatan kasih sayang yang berpanjangan di dalam masyarakat dan negara.”

 Bagi menggerakkan penglibatan semua pihak menjayakan DKM, KPWKM melalui LPPKN turut membangunkan satu platform berbentuk direktori keluarga secara atas talian yang boleh dilayari oleh semua rakyat Malaysia.

"Direktori ini diwujudkan sebagai one stop centre secara informatif dalam memberi khidmat sokongan kepada ahli keluarga yang memerlukan.
Sebanyak hampir 100 agensi kerajaan dan NGO penyedia khidmat berkaitan  perkahwinan dan perceraian, warga emas, keibubapaan, kewangan keluarga, kaunseling dan terapi  boleh diperolehi melalui platform berkenaan," tambah beliau. 

 Dalam majlis sama yang diadakan di Dewan Malaysian Global Innovation And Creativity Centre (MAGIC), seramai tujuh (7) orang telah menerima anugerah Khas Keluarga Malaysia bagi lima (5) kategori iaitu ibu, bapa, suami/isteri, datuk/nenek dan penjaga dan dua lagi anugerah khas juri.  Pencalonan bagi anugerah ini dibuka pada 15 hhingga 31 Ogos yang lalu.  Penjurian bagi penerima anugerah berdasarkan pengisahan keluarga yang boleh menjadi inspirasi dan contoh kepada keluarga yang lain. (Nama penerima seperti lampiran)

 Turut hadir adalah Puan Hannah Yeoh, Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Dato’ Junaidah Kamaruddin, Ketua Setiausaha Kementerian dan Dato’ Dr. Narimah Awin, Pengerusi LPPKN.