Bahasa :

faq2 | hubungi2 | maklumbalas2 | peta2

A- A A+
Saiz Font :
Header Laman Web LPPKN

faq2 | hubungi2 | maklumbalas2 | peta2Bulan Keluarga Kebangsaan 2019

HKK new 2019

PUTRAJAYA, 2 NOV. – Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) menjadi agensi pertama menyambut Bulan Keluarga hari ini dengan mengadakan sambutan Hari Keluarga peringkat Kementerian, seiring dengan pelancaran bulan November sebagai Bulan  Keluarga Kebangsaan 2019.

Majlis pelancaran serba ringkas namun meriah  bertemakan  “Kita Kan Keluarga” telah menggabungkan kesemua agensi di bawah KPWKM iaitu Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN), Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), Jabatan Pembangunan Wanita (JPW) dan Institut Sosial Malaysia (ISM).  Pelbagai acara kekeluargaan turut diadakan sepanjang program berlangsung.

Tema “Kita Kan Keluarga” dipilih bagi menyeru masyarakat supaya memperkukuh nilai murni dan semangat kekeluargaan dalam institusi keluarga dan juga di luar persekitaran keluarga termasuk di tempat kerja. Komuniti dan organisasi tempat bekerja juga adalah sebahagian daripada keluarga besar Malaysia.

Selain itu, Sambutan Bulan Keluarga ini akan turut diraikan di semua peringkat komuniti, Agensi dan Kementerian. Ini adalah sebagai salah satu pengisian kepada Deklarasi Keluarga Malaysia (DKM) yang dijangka diadakan pada 25 November 2019 yang menggariskan komitmen Keluarga Malaysia bagi membina sebuah Negara Malaysia Baharu yang bersatu padu, bersih dan mengamalkan nilai-nilai berperibadi mulia melalui keluarga yang sejahtera, sihat dan resilien.

Justeru, pada tahun ini KPWKM menyeru dan menggalakkan semua Kementerian dan Agensi untuk mengadakan Hari Keluarga peringkat organisasi masing-masing dengan menggunakan tema “Kita Kan Keluarga” seterusnya mengaktifkan tanda pagar #kitakankeluarga di media sosial masing-masing.