Bahasa :
A- A A+
Saiz Font :


Mohon Teruskan Program Subsidi Mamogram

dn 15.1KUALA LUMPUR 5 Okt. - Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat telah memohon kepada Kabinet agar Program Subsidi Ujian Mamogram dapat diteruskan.

Menterinya, Datuk Rohani Abdul Karim berkata, inisiatif itu perlu memandangkan ujian mamogram untuk mengesan kanser payu dara yang diperkenalkan sejak 2007 mendapat sambutan.

Jelasnya, ujian itu sangat penting kerana sembilan daripada 10 kes dapat dikesan lebih awal.

"Menerusi program tersebut sebanyak 141,344 ujian mamogram telah dijalankan sehingga Ogos tahun ini dengan seramai 130,036 wanita dilaporkan normal sementara 11,308 wanita pula dikesan memerlukan pemeriksaan susulan.

"Program ini merupakan salah satu inisiatif kerajaan untuk memberi kesedaran kepada wanita tentang kesihatan payu dara dan kepentingan membuat pengesanan lebih awal penyakit itu sekali gus menggalakkan mereka tampil menjalani ujian berkenaan," katanya.

 Beliau berkata demikian dalam sidang akhbar selepas majlis perasmian Kiss Goodbye to Breast Cancer di Petaling Jaya dekat sini hari ini.

Tambah Rohani, kerajaan sebelum ini menawarkan saringan mamogram secara percuma kepada wanita berusia 40 tahun ke atas dan pendapatan isi rumah RM5,000 ke bawah.

"Mereka yang mempunyai pendapatan isi rumah melebihi RM5,000 menerima subsidi sebanyak RM50. Saringan ujian mamogram ini boleh dilakukan di 61 pusat mamogram," katanya.

Dalam perkembangan sama beliau berkata, kanser payu dara merupakan kanser utama yang menyerang wanita dan menjadi penyebab kematian bagi golongan tersebut.

"Satu daripada 19 penduduk wanita di negara ini berisiko mendapat kanser payu dara. Berdasarkan statistik daftar kanser kebangsaan pada 2008, kadar insiden kanser payudara di Malaysia adalah 32.2 peratus bagi setiap 100,000 wanita.

"Penyakit ini juga mencatatkan peratusan yang tertinggi iaitu sebanyak 18.2 peratus berbanding penyakit kanser lain," katanya.

Mengulas tentang program Kiss Goodbye to Breast Cancer, beliau berkata, program kementerian dengan kerjasama Avon Cosmetics (M) Sdn. Bhd. itu diadakan sempena Bulan Kesedaran Kanser Payu dara pada 4 hingga 27 Oktober ini.

"Antara pengisian program tersebut adalah penglibatan enam buah klinik bergerak yang menawarkan perkhidmatan klinikal payu dara secara serentak meliputi zon utara, zon selatan, zon pantai timur, zon tengah, zon Sabah dan zon Sarawak merangkumi 48 lokasi terpilih.

"Jumlah keseluruhan wanita yang menjalani pemeriksaan klinikal payudara sepanjang program ini bakal direkodkan dalam Malaysia Book of Records bagi penganugerahan 'Pemeriksaan Klinikal Payu Dara Bergerak Terbesar di Malaysia'," ujarnya.

Beliau berharap pelaksanaan program itu secara tidak langsung akan dapat memperluaskan perkhidmatan yang ditawarkan terus kepada kumpulan sasar di bandar dan pedalaman.


Sumber : Utusan Malaysia